Следвайте Гласове в ТелеграмРешението на САЩ да изпратят касетъчни муниции в

...
Следвайте Гласове в ТелеграмРешението на САЩ да изпратят касетъчни муниции в
Коментари Харесай

Денков: Ние сме в пълноценна война. Украйна може да използва касетъчни боеприпаси

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Решението на Съединени американски щати да изпратят касетъчни боеприпаси в Украйна е " военно ", а не политическо, сподели министър-председателят на България Николай Денков в изявление за  " Скай Нюз "  от срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва.

В началото на близо двуминутното изявление министър председателят се пробва да заобиколи горещия въпрос с аргумента, че не е боен, а отговорът изисква военна експертиза. Даже споделя " в действителност, това не е моя тематика ". След като журналистката упорства, че въпросът е и политически, Денков отвръща, че той е " сензитивен " и излага тезата, че щом Русия може, за какво Украйна да не може да поразява територии с касетъчни бомби и е обикновено това са се чака.

Репортерът продължи, настоявайки, че това също е политическо решение, наблягайки, че английският министър председател Риши Сунак сподели ясно, че Обединеното кралство не желае да има " нищо общо с това решение ".

Българският министър председател още веднъж повтори, че политически това е сензитивен въпрос. Той акцентира, че договорът за възбрана на касетъчните муниции не е подписан нито от Русия, нито от Съединени американски щати и по този метод Москва дава единодушието си тези оръжия да бъдат употребявани в борба.

" Доколкото съм чувал, те (руснаците) към този момент са употребявали подобен вид муниции, тъй че в случай че ги употребяват, обикновено е да се чака, че другата страна (Украйна) също може да ги употребява.... Ние сме в пълноценна война, тъй че когато водиш война, заканите са значими, само че още по-важно е да имаш триумф на бойното поле "  , сподели Денков и добави, че Украйна ще реши по какъв начин да ги употребява, откакто оцени обстановката, представен от БГНЕС.

Премиерът сподели, че не " знае по какъв начин тези оръжия ще повлияят на идните борби ", тъй като това е боен въпрос.

На въпрос дали България е подписала контракта за възбрана на касетъчните бомби, той отговори позитивно, че защото до момента в който договорите са значими по време на война, това въпреки всичко е война, която би трябвало изрично да бъде извоювана от Украйна.

 

Касетъчните бомби (или боеприпаси) са извънредно рискови и потреблението им допуска голям брой жертви, в това число цивилни. Те съставляват контейнери с десетки до стотици експлозиви в тях. Могат да бъдат хвърляни от аероплан, изстрелвани от ракети или артилерия, морски оръдия или ракетни установки, при което се отварят и разпръскват безотговорно експлозивите. Предназначени са да се задействат при удар, само че забележителна част от тях не съумяват да експлодират незабавно. Това може да се случи да вземем за пример когато паднат върху мокра или мека земя. Така съществува риск да се взривят след това и да ранят, осакатят или убият изцяло почтен човек. Изстрелването им трансформира региона, където падат, в минно поле и излагат на риск цялото население дълго след края на бойните дейности.

Това е повода да бъдат неразрешени с интернационален контракт, към който са се включили над 120 страни, измежду които е и България. Русия, Украйна и Съединени американски щати обаче не са. 

Инфо: epicenter.bg, " 24 часа ", OFFNews.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР